пʼятниця, 30 жовтня 2020 р.

До уваги учнів гр №2 коспект за 13.10. Опрацювати конспект.

 

ОБРОБКА ДРІБНИХ ДЕТАЛЕЙ

До дрібних деталей відносять клапани, листочки, хлястики, пати, шлейки, пояса, бретелі.

Обробка клапанів

Обробка клапана обшивним швом

Клапан — це деталь кишені, що закриває вхід у неї й одночасно служить оздоблювальним елементом; клапани бувають різними по формі й способу обробки краю.

Клапан (1 деталь) викроюють із основної тканини. Нитка основи (н.о.) проходить так само, як на поличці. Припуски на обробку швів: по верхньому зрізу — 1,5 см; по бічних зрізах і зрізу низу клапана — 0,5 — 0,7 см

Підклапан (деталь) викроюють із підкладкової (рідше з основної) тканини. Нитка основи проходить паралельно верхньому зрізу. По бокових сторонах і зрізу низу підклапана менше клапана на ширину канта на 0,2 — 0,3 см.

Прокладка (1 деталь) може бути клейовою і не клейовою. Прокладка не клейова повинна попадати в шов обтачуванні клапана. Клейова прокладка залежно від властивостей тканини верху може попадати в шов обтачування на 0,1 -—0,2 см або не попадати в нього. Допускається обробляти клапан без прокладки, якщо дозволяють властивості тканини

1.2. Дублювання клапана

Дублюють клапан або підклапан клейовою прокладкою залежно від ТУ

1.3. Зметування клапана з підкла-паном

Клапан  і  підклапан складають лицьовими сторонами усередину, зрівнюють зрізи, зметають прямими стібками з боку основної деталі на відстані 0,3 — 0,4 см від зрізів з посадкою в кутах із клапана. Посадка в 1,5 — 3,0 мм дається для того, щоб кути клапана не відгиналися  назовні.  Довжина стібків 0,6 — 0,8 см.

1.4. ВТО клапана .

Посадку в кутах злегка зпрасовують.

1.5. Обтачування клапана

Обтачують клапан зі сторони підклапана швом шириною 0,5 — 0,7 см. Нитки зметування видаляють, висікають кути, залишаючи припуск 0,2 — 0,3 см, щоб після вивертання  уникнути товщини у шві.

1.6. Виметування клапана.

Виметують край клапана з боку підклапана з утворенням канта з основної деталі. Ширина шва виметування 0,5 - 0,7 см. Довжина стібків 0,7 - 0,8 см; стібки косі; ширина канта 0,1 -0,3см. підклапана через пропрасувальник.

1.7. Обробка краю клапана.

Обшивний край закріплюють або оздоблювальною строчкою1 (ширина шва по моделі); або вспушними стібками — строчка 2 (частота — три стібки в 1 см); або клейовою павутинкою 3. Нитки тимчасового призначення видаляють, клапан припрасовують до повного видалення вологи

На готовому клапані намічають лінію притачування його до пілочки.

Обробка листочок.

1.     Обробка листочки з настрочними кінцями.

Листочка — це деталь, що є складовою частиною кишені. На малюнку представлені різні види листочок з настрочними кінцями й із вказівкою (стрілками) входу в кишеню.

1.1. Викроювання деталей.

Листочку  (1 деталь) викроюють цільнокройною з підлисточкою, нитка основи на листочку проходить так само, як на поличці По бічних сторонах припуск на обробку дорівнює 0,5 - 0,7 см; по частковому зрізу - 1,5 см. Види й кількість прокладочних   деталей залежать від товщини тканини (див. нижче операцію 2), Нитка основи на прокладці    проходить строго паралельно лінії входу в кишеню

1.2. Прокладання пружка й дублювання

У листочках з  товстих   тканин   до лінії краю листочки в готовому  вигляді ставиться пружок на 0,1-0,2 см від згину. Будь-яка прокладкова деталь (пружок у тому числі) розташовується на 0,1 —0,2 см (залежно від товщини тканини) від краю деталі, щоб уникнути заминів прокладки, тобто дається припуск на обгинаня прокладки

У виробах із тонких тканин дублюють листочку й підкладку листочки або тільки підкладку листочки й ставлять пружок на 0,1 - 0,3 см від згину. Пружок може бути клейовим або лляним, останній пришивають ручними косими стібками або на зшивальній машині

    

1.3. Обшивання кінців листочки

Листочку перегинають лицьовим  боком усередину й обшивають кінці швом

шириною 0,5 - 0,7 см; кути висікають, припуски підріза-ють, залишаючи 0,2 - 0,3 см

1.4. Виметування листочки, припрасовування й остаточна обробка

Листочку вивертають на лицьову сторону, виправляють. Виметують прямими стібками на відстані 0,5 - 0,7 см від краю. Довжина стібків 0,7 - 0,8 см. Листочку припрасовують. Намічають лінію пришивання паралельно згину (ширина листочки у готовому вигляді). Прокладають оздоблювальну строчку, якщо потрібно за моделлю. Нитки виметування видаляють, припрасовують до повного видалення вологи

2.     Обробка листочки із вшивними кінцями

На малюнку показані різновиди листочок із вшивними кінцями із позначенням (стрілками) входу у кишеню

            Викроювання деталей

У листочці з основної тканини нитка основи проходить так само, як на пілочці (1 деталь). Довжина листочки дорівнює довжині листочки у готовому вигляді плюс 1,0- 1,5 см з кожної сторони. Ширина листочки дорівнює ширині листочки в готовому вигляді плюс 1,0- 1,5 см на шов пришивання

Прокладка листочки (1 деталь); нитка основи уздовж деталі

 

            Дублювання листочки прокладкою

У виробах з товстих тканин підкладку листочки дублюють прокладкою

У виробах з тонких тканин дублюють листочку і підкладку листочки

   

            Виготовлення листочки

Заметують, припрасовують згин. Намічають лінію пришивання до пілочки. Прокладають оздоблювальну строчку, якщо це потрібно за моделлю. Видаляють строчку заметування, припрасовують листочку в готовому вигляді

2.4. Листочка з фігурними краями

Листочку з фігурними краями викроюють із двох частин (листочки й підкладки листочки) і обробляють аналогічно клапану

Обробка пат, хлястиків, поясів шльовок

1.     Обробка хлястиків

Пати й хлястики — це оздоблювальні елементи одягу. Пати розташовують на рукавах, хлястики - на пілочках і спинках

            Викроювання деталей

Хлястик  викроюють із основної тканини, нитка основи має збігатися з ниткою основи на пілочці (або за моделлю). Викроюють хлястик із припусками на шви. Підкладку хлястика викроюють вужчою й коротшою за хлястик на ширину канта з підкладкової або основної тканини

  

            Зметування хлястика з підкладкою

Хлястик складають із підкладкою лицьовими сторонами усередину, зрівнюють зрізи, зметують із трьох сторін прямими стібками довжиною 0,5-1,0 см на відстані 0,4 см від зрізу, посаджуючи основну тканину в кутах


            Обшивання хлястика

Обшивають хлястик зі сторони підкладки швом шириною 0,5 - 0,7 см, шви підрізають залишаючи 0,2 - 0,3 см. Висікають тканину в кутах, залишаючи 0,2 см до строчки


            Виметування хлястика

Вивертають хлястик на лицьову сторону, края виправляють і виметуюють з боку підкладки на відстані 0,5 см від краю з утворенням канта з деталі верху. Ширина канта 0,1 - 0,3 см. Хлястик припрасовують.


1.5. Обробка обивного краю


2.     Обробка пат

Пати обробляють так само, як і хлястик

3.     Обробка поясу, що зав'язується

Пояси бувають такі, що завязуються (мал. а), пришивні (мал. б) і суцільно викроєними зі спідницею або штанами (мал. в, г).

   

            Викроювання пояса

Пояс може складатися із двох деталей - верхньої й нижньої. Обробляють такі пояси обшивним швом так само, як хлястики, Пояс може бути оброблений з однієї деталі, ширина якої дорівнює подвоєній ширині пояса у готовому вигляді плюс по 1 см з кожної поздовжньої сторони на шов зшивання пояса.


            Зшивання зрізів пояса по довжині

Деталь пояса складають удвоє по поздовжньому напрямку лицьовою стороною усередину, зрівнюють зрізи, зшивають швом шириною 1 см (мал. а) Шов зшивання пояса розпрасовують до повного прилягання зрізів (мал. 6)

   

3.3. Обшивання кінця пояса

Намічають лінію обшивання одного кінця пояса у формі «мисика», обшивають швом шириною 0,5 — 0,7 см. Кут зрізують; підрізають припуски, залишаючи 0,3 см

3.4. Виметування кінця пояса

Пояс вивертають на лицьову сторону через необшитий кінець, кут виправляють, виметують з утворенням канта шириною 0,1 см (на кінці пояса). Шов зшивання розташовують по середині ширини пояса. Пояс припрасовують з виворітної сторони через пропрасовував.

3.5. Обробка країв пояса

По краям пояса прокладають оздоблювальну строчку. Нитки виметування видаляють і пояс припрасовують удруге

3.6.Обробка другого кінця пояса

Необробленим кінцем пояса обгинають середню частину пряжки й перепускають кінець убік пояса на 4 - 5 см. Зріз пояса з тонких тканин, що обсипаються підгинають на 0,5 — 0,7 см усередину й підшивають потайними підшивочними стібками довжиною 0,3 см або застрочують (мал. а). У виробах з товстих тканин зріз не підгинають. Біля середньої частини пряжки кінець пояса закріплюють кількома вспушними стібками, непомітними з лицьової сторони 

2.     Обробка шльовок

Шльовки — це деталі одягу, необхідні для фіксування пояса (ременя) на заданому місці у виробі. Широкі шльовки складаються із двох деталей — шльовки й підкладки шльовки, їхні поздовжні сторони обробляють обшивним швом. Вузькі шльовки обробляють, на зшивальній спеціальної або крайообметочній машині.


4.1. У виробах з тонких тканин

Шльовки складують удвічі уздовж лицьової сторони усередину, зрівнюють зрізи й зшивають швом шириною 0,5 — 0,7 см. Шов розпрасовують. Шльовки вивертають на лицьову сторону й припрасовують так, щоб шов зшивання розташовувався посередині

 

4.2. На крайообметувальній машині

Шльовка пояса зшивають на крайообметувальній машині з ослабленим натягом строчки так, щоб після роскладування припусків шва, зрізи розташовувалися встик

4.3. На зшивальній, крайообметувальній машинах

Вузькі шльовки (шириною 1 см) можуть бути оброблені швом у підгин з одним закритим зрізом з попередньо обметаним зовнішнім зрізом.

4.4. На спеціальнїй двоголковій машині

На виворітну сторону шльовки посередині накладають прокладку, ширина якої дорівнює ширині шльовки у готовому вигляді. Запрасовують бічні сторони шлейки на прокладку зрізами встик і закріплюють їх на спеціальній двоголковій машині

4.5. Обробка широких шльовок обшивним швом

Підкладку для шльовки викроюють вужче деталі з основної тканини на 0,4 — 0,5 см. Шльовку складають із підкладкою лицьовими сторонами усередину, зрівнюють зрізи й обшивають із боку підкладки швом шириною 0,5 — 0,7 см. Шльовку вивертають на лицьову сторону, краї виправляють і припрасовують, утворюючи кант із деталей верху шириною 0,2 см


Немає коментарів:

Дописати коментар