вівторок, 26 квітня 2022 р.

гр 2 Технологія 28.04.22 Тема Контроль якості готового виробу. Усунення можливих дефектів. Перевірка кінцевої волого-теплової обробки готового виробу

 

 Контроль якості готового виробу. Усунення можливих дефектів.

 Перевірка кінцевої  волого-теплової обробки готового виробу


Контроль якості швейних виробів
    Промисловий контроль якості швейних виробів на 
швейних підприємствах здійснюють контролери ВТК, які 
керуються державними, міждержавними і галузевими 
стандартами, зразками (еталонами) виробів. Основним обов’язком 
ВТК є попередження випуску недоброякісної продукції.
    Приймання швейних виробів за якістю в торгівлі з
дійснюється відповідно до "Положення про поставки товарів 
народного споживання", "Інструкції про порядок приймання 
продукції виробничо-технічного призначення і товарів 
народного споживання за якістю", "Правил роздрібної 
торгівлі швейними, трикотажними товарами і головними 
уборами". Важливим документом під час приймання є договір 
на постачання, в специфікації якого наводиться 
розгорнута характеристика асортименту виробів, указані 
нормативні документи, що реґламентують якість, 
сортність і комплектність. Використовують­ся стандарти на окремі 
види виробів, стандарти на методи контролю якості, сортність, 
зразки (еталони) виробів і технічні описи моделей.
Під час контролю якості товарознавці перевіряють відповідність 
тари, пакування і маркування вимогам нормативних 
документів, перевіряють комплектність товарів. Відповідно до 
стандартів на правила приймання швейних товарів встановлюється 
вид контролю, величина вибірки. Методи контролю якості 
встановлені ГОСТом 4103-82 "Изделия швейные. Методы 
контроля качества". Цим стандартом встановлені єдині методи 
контролю якості швейних виробів як у промисловості, так і в 
торгівлі.
     Під час контролю якості швейних виробів товарознавець з 
якості перевіряє відповідність зовнішнього вигляду моделі 
технічному опису і зразку; переглядає тканини верху, підкладки, 
докладу, оздоблювальні матеріали, фурнітуру; перевіряє 
відповідність тканин верху за кольором; симетричність деталей 
верху, напрям і співпадання рисунка, якість швів, строчок, 
закріпок, обробку ватної прокладки і підкладки; якість волого-
теплової обробки (відсутність складок, зморшок); правильність 
посадки виробу на фігурі. Далі здійснюються контрольні 
вимірювання лінійних розмірів виробу в цілому та його окремих 
деталей; виявлення виробничо-швейних і текстильних 
дефектів (зовнішнього вигляду матеріалів).
      Дефекти, виявлені в процесі перевірки якості, враховують під 
час контролю сортності (рис. 19, 20).
Горизонтальні (а, б, в, г), вертикальні (д, е) і похилі (є, ж, и) складки 
у виробах.
Порушення балансу виробів: а, б – порушення балансу в 
штанах (поперечні і поздовжні складки); в, г – відхилення рукавів 
вперед або назад; д, е – розходження (заходження) пілочок.
Визначення сорту швейних виробів
     Під час приймання за якістю швейних виробів у торгівлі 
насамперед перевіряють правильність встановлення сорту 
на підприємстві працівниками ВТК.
    Сорт швейних виробів визначають відповідно до ГОСТу 
12566-86 "Изделия швейные бытового назначения. 
Определение сортности".
    Сорт швейного виробу встановлюють залежно від наявності 
дефектів зовнішнього вигляду і посадки на фігурі, виробничо-
швейних дефектів, а також дефектів зовнішнього вигляду матеріалів.
   Залежно від характеру, розміру і місця розміщення виробничо-
швейних або текстильних дефектів вироби відносять до 1 або 
2 сорту. Дефекти можуть бути на відкритих і закритих частинах 
виробу і деталях.
    Закритими частинами виробу вважаються лацкани з боку 
пілочок, частина пілочок, що закрита бортом, нижні частини 
підбортів, підкомір, підзори, внутрішні частини обшивок 
кишень, гульфік, відкосок, підкладка передніх частин штанів, 
верхні частини нижніх частин рукавів на відстані 1/3 довжини 
рукава від шва пройми; нижня частина верхніх сорочок (блузок), 
які носять заправленими у штани (спідниці), тощо. На закритих 
частинах виробу і деталях дефекти зовнішнього вигляду матеріалів 
не враховуються.
    Дефекти, які допускаються в 1 або 2 сорті, наведені в 
таблицях стандарту на сортність. Саме з їх допомогою і 
встановлюють сорт. У костюмах сортність піджака (жакета) і 
штанів (спідниці) визначають окремо і встановлюють для комплекта 
за тією частиною костюма, що має нижчий сорт.
   У виробах з хутряним коміром і на підкладці сорт 
встановлюється окремо для хутряного коміра і для підкладки. 
При переведенні в нижчий сорт хутряного коміра або підкладки 
сорт виробу не знижується. Знижку з основної ціни за 
пониження сортності проводять із ціни дефектної частини 
костюма, хутряного коміра або підкладки. З цією метою у 
костюмах-двійках ціну піджака (жакета) приймають за 60 % 
загальної вартості, штанів (спідниці) – за 40 %; у костюмах-трійках 
ціна піджака (жакета) – 50 %, жилета – 15 %, штанів (спідниці) – 
35 %. Ціна підкладки становить 10 % вартості виробу. Ціна 
хутряного прикладу маркується на товарному ярлику.
    Відповідно до стандарту на сортність у виробах 1 і 2
 сортів не допускаються такі дефекти:
  • розходження пілочок, шлиці або надмірне заходження 
  • однієї пілочки або сторони шліци на другу;
  • відхилення рукавів уперед або назад;
  • перекіс або заломлення (на пілочках, спинці, комірі);
  • виступ підкладки внизу виробу;
  • пропуск стібків у строчці швейного виробу;
  • обпалення деталі швейного виробу;
  • підплетини, дірки, просічки.

Немає коментарів:

Дописати коментар